Twarda woda - jak sprawdzić twardość wody?
Twardość wody dzielimy na węglanową i niewęglanową. Suma tych twardości tworzy twardość całkowitą (ogólną) przemijającą i stałą.
Twardość wody wywołana jest obecnością rozpuszczonych w niej soli, są to głównie sole wapnia i magnezu wyrażana w mval/dm3 a popularnie w stopniach niemieckich [ºn] lub francuskich [ºf].
- stopień niemiecki [ºn] – jest równy takiej ilości soli zawartych w wodzie, która jest równoważna pod względem chemicznym 10mg CaO.
- stopień francuski [ºf] – jest równy takiej ilości zawartych soli w wodzie, która jest równoważna pod względem chemicznym 10mg CaCO3.
Twardości wody w stopniach niemieckich mieszczą się w granicach:
0 – 4 | bardzo miękka |
4 – 8 | miękka |
8 – 12 | średnio twarda |
12 – 18 | dość twarda |
18 – 30 | twarda |
> 30 | bardzo twarda |
Tabele przeliczeniowe twardości wody znajdziesz TUTAJ.
Twardość wody możemy zmierzyć na kilka sposobów:
- w laboratorium lub jednostce badawczej wykonującej badania wody - dokładny pomiar (skład chemiczny wody),
- za pomocą testerów kropelkowych (metoda miareczkwania, titracji) - dokładny pomiar twardości w warunkach "domowych",
- za pomocą specjalnych testerów paskowych - pomiar bardzo szybki, najmniej dokładny.


Twardość wody możemy zmierzyć np. za pomocą testerów paskowych. Zabarwienie się na określony kolor części testowej paska, pozwala na wyznaczenie (w dość przybliżony sposób) twardości badanej wody.
← TESTER PASKOWY →
Na dużo dokładniejszy pomiar twardości wody na zasilaniu pozwala tester kropelkowy, wykorzystujący metodę miareczkowania.
Dostępne testery kropelkowe do badania twardości wody mogą się różnić drobnymi szczegółami (ilością pobieranej do badania wody, zabarwieniem wody podczas badania, itp.). Zawsze należy przeprowadzać pomiar zgodnie z instrukcją producenta testera.