Twarda woda - kiedy powinniśmy pomyśleć o zastosowaniu urządzeń/stacji zmiękczających?
W życiu codziennym nie przywiązujemy większej wagi do jakości wody płynącej z naszego kranu. Jeśli jest przejrzysta, pozbawiona widocznych zanieczyszczeń czy nieprzyjemnej woni uważamy, że mamy "dobrą wodę".
Niestety w jej wnętrzu kryje się wiele substancji o szkodliwym działaniu dla nas i naszego gospodarstwa. Jednym z problemów jest efekt tzw. "twardej wody". Powoduje ona powstawanie kamienia kotłowego, ogranicza działanie detergentów w przypadku mycia i prania oraz ma niekorzystny wpływ naszą skórę, cerę, włosy.
Twardość wody dzielimy na węglanową i niewęglanową. Suma tych twardości tworzy twardość całkowitą (ogólną) przemijającą i stałą.
Twardość wody wywołana jest obecnością rozpuszczonych w niej soli, są to głównie sole wapnia i magnezu wyrażana w mval/dm3 a popularnie w stopniach niemieckich [ºn] lub francuskich [ºf].
- stopień niemiecki [ºn] – jest równy takiej ilości soli zawartych w wodzie, która jest równoważna pod względem chemicznym 10mg CaO.
- stopień francuski [ºf] – jest równy takiej ilości zawartych soli w wodzie, która jest równoważna pod względem chemicznym 10mg CaCO3.
Twardości wody w stopniach niemieckich mieszczą się w granicach:
0 – 4 | bardzo miękka |
4 – 8 | miękka |
8 – 12 | średnio twarda |
12 – 18 | dość twarda |
18 – 30 | twarda |
> 30 | bardzo twarda |
Stosując urządzenia zmiękczające zyskujemy wodę, która:
- znakomicie nadaje się do mycia i prania,
- przyczynia się do zredukowania kosztów obsługi instalacji (urządzeń grzewczych),
- jest miękka i przyjemniejsza w dotyku,
- chroni ubrania podczas prania,
- pozwala oszczędzić energię w trakcie sprzątania, gotowanie, prania oraz wykonywania innych czynności w gospodarstwie domowym.